Brasilien på Frederiksberg

DANSK:
Lørdag var en brasiliansk aften. Sådan en der startede på Café Brasil, hvor jeg fik muligheden for at dirty talke med den fantastiske kok Debré og resten af Brasil staff'et det meste af aften, mens jeg lærte at lave kyllinge croquetes... Køkken sprog er fantastisk, som om at nærværet af mad, de forskellige konsistenser og dufte automatiske åbner op for snak om forskellige andre kropslige stimuli... Det bliver endnu sjovere når det er på portugisik og man lærer slang fra alverdens restaurations sprog. Fx: om en fisse fornem kunde: Come sardinha e quer comer caviar: spiser sardiner og vil bøvse caviar... måske skulle den danske adaptation bytte sardinerne ud med torskerogn... På fransk vil den samme kunde "pêter plus haut que son cul" : prutte højere end sin røv...
Nå tilbage til de der kylling croquetes... Det er ikke noget på deres menu, men endnu en ting fru Debré (forstil jer en kæmpe 60årig mand, sort og sød, der taler om sig selv i hunkøn og sutter sin fanta i sig som var det noget helt andet) gerne ville lære af sig.
Caféen har en fast menu, men ved særlige lejligheder er der buffet og specialiteter som
coxinhas, Bolinhos de Bacalhau, Rabada, Mocotó... Alt afhængigt af kokken og medejeren Barbara føler sig inspireret til at dele!
Café Brasil er et dejligt familiært sted, hvor jeg var meget i starten af mine studier, og som på den ene eller anden måde virkelig er blevet til et andet hjem for mig, hvor generationerne kan være ude sammen, der ikke gøres forskel afhængig af hvilken klasse man repræsenterer... Om det er folk fra ambassaden eller dårligere socialt stillede brasilianer er alle velkomne. Det vigtigste er kærligheden til landet...
Jeg kan huske fodbold VM for... 6år siden? I hvertfald det forrige, hvor folk flokkedes omkring restauranten, Peterbangsvej blev lukket pga brasiliansk fodbold vanvid, kokkene blev ved med at tømme køleskaberne selvom de kun bød på 2 retter og der var regnet med dobbelt så meget mad som ved sidste fodboldkamp, journalisterne forsøgte at hoppe ind af køkken vinduerne, gerne over komfuret hvis det skulle være, og kulinarisk kreativitet var et krav... for sulten var stor!
Café Brasil har egentligt eksisteret på Vesterbro før og er flyttet til Peterbangsvej 29 for omkring 8-10 år siden under navnet Brasitalia. For derefter at komme ud af skabet som egentlig Café Brasil.
Ejerne, Barbara og Ib Øager har kørt biksen dag ud og dag ind alene. Partnere i livet og i arbejdet. Og nu er deres sammenbragte børn store nok til at hjælpe til, de får hjælp i køkkenet og de lærer at sige fra, og lærer fra sig. Og restauranten virker godt efter 10 år. Det er stadigvæk Det brasilianske sted i København. Selvom der er diverse klubbere og ambassaden, så er det på Café Brasil at man kan opleve den brasilianske diversitet, dér brasilianer fra Stor København og Malmø og andre steder kommer når de begynder at savne deres land for meget. Dér man kan se brasilianske fodboldskampe projiceret på store skærme. Dér, hvor der på brasiliansk mannér er vist diverse samba, pagode og bossa nova koncerter på lærrede hver aften. Faktisk spiser man til digitaliseret live musik. Dér hvor "clube do samba" og "os elementos" grupperne kan siges at være født... Omkring fodbold VM. Dér hvor en lejet fest føles som en hjemlig sammenkomst, hvor, hvis der er live musik, musikkerne ikke holder sig strengt til de 2 sets men spiller videre fordi de har det sjovt. Hvor der er plads til at en del af publikummet kan synge med, eller eventuelt krydre optræden med deres egne bidrag, så længe der kommer fest ud af det.
Det er svært at sige hvad der netop er rodden til det brasilianske i denne café, om det er Barbara, som er carioca (fra Rio) og gammel sambadanserinde der optrådte ved diverse karnevaler, om det er musikken der kommer ud af højtalerne, om det er de brasilianske retter, karneval udklædningerne der hænger på væggene, diverse avisudklip fra VM tiden, underskrevet hilsner fra Pêlé og diverse brasilianske fodboldsspillere, de gule vægge og flagene eller ejernes åbenhed. Det at de altid er klare på nye forsøg og prøver på at gøre noget for at alle Danmarks brasilianer kan føle sig hjemme, samtidigt med at de prøver på at indføre danskerne i deres brasilitude.
Mange har gennem tiden talt om at åbne en ny brasiliansk restaurant... Barbara venter spændt, jo flere de er, jo flere kunder bliver der!
Café Brasil er en god indføring i Brasilien nede på jorden, et unikt sted drevet med hjertet. Har man hygget sig på en brasiliansk strand på ferie er det et godt sted at genfinde varmen, er man på vej til Brasilien er det ligeledes en god introduktion.
Og her på lørdag (13.december) er der live bossa nova, kl 20 til 24, gratis entré, bare man drikker og eller spiser på restauranten.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

brazilianspamnewsletter #4

brazilianspamnewsletter #3